Πώς να πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο



Πώς να πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο


Αν έχουν φτάσει τα παιδιά σε ηλικία ώστε να μπορούν να πηγαίνουν μόνα τους (π.χ. με τα πόδια ή με μέσα μεταφοράς) ή χρησιμοποιούν σχολικό, δείτε πώς θα τα κρατήσετε όσο γίνεται πιο ασφαλή.



Ασφάλεια στη διαδρομή με τα πόδια

Τα περισσότερα παιδιά πηγαινοέρχονται στο σχολείο με τα παιδιά, το οποίο, λένε οι παιδίατροι, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αν σκεφτεί κανείς πόσες ώρες περνούν καθισμένα είτε στο θρανίο, είστε στο σπίτι, μπροστά στον υπολογιστή. Άλλωστε, ειδικά αν η διαδρομή αυτή πραγματοποιείται παρέα με συμμαθητές, είναι και για τα παιδιά ιδιαίτερα ευχάριστη και τους δίνει ένα αίσθημα ανεξαρτησίας. Όσο για εσάς, όσο μεγαλύτερη η παρέα, τόσο περισσότερη η ασφάλεια που νιώθετε.

Τι γίνεται, όμως, αν το παιδί αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται μόνο του στο σχολείο; Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε μερικές φορές μαζί τη διαδρομή, για να δείτε αν τυχόν υπάρχει πιο σύντομος ή πιο ασφαλής δρόμος αλλά και δρόμος με λιγότερες διασταυρώσεις και μεγαλύτερα πεζοδρόμια.

Συζητήστε με το παιδί πώς πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση που το προσεγγίσει κάποιος ξένος στον δρόμο και του μιλήσει.

Αν στη διαδρομή προς το σχολείο υπάρχει κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το παιδί το γνωρίζει και πείτε του να τρέξει εκεί, αν τυχόν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. Ενημερώστε, επίσης, και την οικογένεια που ζει στο σπίτι αυτό ότι το παιδί σας θα περνά καθημερινά από εκεί, τις συγκεκριμένες ώρες.

Ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς για να πάει στο σχολείο, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να το περιμένει υπομονετικά στη στάση και να μη στέκεται σε οποιοδήποτε σημείο μπροστά ή πίσω από αυτό, στο οποίο ο οδηγός ίσως δυσκολευτεί να το δει το παιδί.

Ακόμα, μάθετε στο παιδί, αν χρησιμοποιεί τραμ, ηλεκτρικό ή μετρό, να ακούει πάντα τις ανακοινώσεις ασφαλείας από τα μεγάφωνα, καθώς μπορεί να αναφερθεί κάτι που το αφορά, π.χ. ότι ακυρώνεται κάποιο δρομολόγιο, και εξηγήστε του τι θα πρέπει να κάνει σε τέτοια περίπτωση.

Μία καλή ιδέα είναι να κάνετε μερικές φορές μαζί με το παιδί τη διαδρομή προς και από το σχολείο με το μέσο που θα χρησιμοποιεί, ώστε να την συνηθίσει και να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα είναι μόνο του.

Επίσης, καλό είναι να μπορέσετε να βρείτε και άλλα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με τον ίδιο τρόπο, ώστε το παιδί σας να έχει παρέα στις διαδρομές του, κάτι που θα δημιουργήσει σε όλους μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τέλος, εξυπακούεται πως το παιδί θα έχει μία κάρτα διαδρομών για τις μετακινήσεις του και δεν θα χρειάζεται να βγάζει κάθε μέρα εισιτήριο.
Ασφάλεια στο σχολικό

Τα περισσότερα ατυχήματα των παιδιών που χρησιμοποιούν σχολικό συμβαίνουν όταν αυτά επιβιβάζονται και αποβιβάζονται και όχι κατά τη μεταφορά τους με αυτό. Καταρχήν, το παιδί θα πρέπει να προσέχει να μη στέκεται ποτέ πολύ μπροστά, πίσω ή στο πλάι ενός σχολικού, καθώς είναι πολύ πιθανό ο οδηγός να μην το δει. Ακόμα, το παιδί δεν θα πρέπει να ανεβαίνει στο σχολικό πριν η πόρτα ανοίξει καλά, ούτε να κατεβαίνει πριν του το επιτρέψει ο οδηγός, ο οποίος θα ελέγξει πρώτα αν περνά κάποιο όχημα.

Αν το παιδί ακούει μουσική στο σχολικό, καλό είναι να την κλείνει όσο βρίσκεται στη στάση και περιμένει για να έχει όλες τις αισθήσεις του ενεργές.

Η αναμονή του παιδιού για το σχολικό θα πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου το παιδί να φαίνεται, ώστε ο οδηγός να μην το προσπεράσει. Γιατί αν το σχολικό φύγει χωρίς το παιδί, θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους να μεταφερθεί στο σχολείο, τους οποίους εσείς μπορεί να μην γνωρίζετε.

Ενώ το σχολικό βρίσκεται εν κινήσει το παιδί θα πρέπει να κάθεται στη θέση του, κοιτάζοντας μπροστά και να φορά ζώνη ασφαλείας. Έτσι, όχι μόνο το παιδί σας θα βρίσκεται σε ασφαλή θέση αλλά και δεν θα αποσπά την προσοχή του οδηγού.

Αν σας άρεσε...

Αφήστε το σχόλιό σας από το Facebook!

Αγαπητοί φίλοι καλώς ήρθατε στο ψηφιακό σχολείο taexeiola

Στο blog αυτό θα προσπαθούμε συνεχώς να συλλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολικά βοηθήματα, λυσάρια, βιβλία, σημειώσεις κτλ. για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλους εσάς που έχετε ανάγκη από βοηθητικά βιβλία και online video καθώς και τα σχολικά βιβλία δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Βοηθήματα και βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή σωστά αρχειοθετημένα ώστε να μπορείτε με ένα κλικ να βρείτε αυτό που ζητάτε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο δωρεάν ηλεκτρονικό - ψηφιακό σχολείο για όσους το χρειάζονται. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους προσφέρουν ελεύθερα τα βοηθήματα και τα βιβλία τους βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη. Όσοι εκπαιδευτικοί, φροντιστήρια ή εκδόσεις επιθυμούν να συμβάλουν στην προσφορά Ψηφιακών βοηθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού και ταυτόχρονα να αναδείξουν το έργο τους, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Να διευκρινίσουμε πως όλα τα βιβλία και βοηθήματα έχουν βοηθητικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι η βοήθεια του μαθητή και του εκπαιδευτικού και όχι η τυφλή αποδοχή των όσων αναφέρονται σε αυτά!
Επικοινωνήστε μαζί μας στο taexeiola@gmail.com. Επισκεφθείτε τις σελίδες μας στο facebook, στο twitter και στο Google+