Σχολικό Βοήθημα Ομήρου Ιλιάδας Β΄ Γυμνασίου – Λύσεις & Απαντήσεις Βιβλίου



Σχολικό βοήθημα - Ομήρου Ιλιάδα Β΄ Γυμνασίου

σχολικο Βοηθημα Ιλιαδα Βολανακη
Βοήθημα Ιλιάδας Β Γυμνασίου 




Βοήθημα Ομήρου Ιλιάδας Β΄ Γυμνασίου - εκδ. Βολανάκη

Σχολικό βοήθημα Ομήρου Ιλιάδας Βολανάκη β γυμνασίου


Δείτε ακόμα: 


Ομήρου Ιλιάδα
Ο Μύθος του Τρωικού πολέμου περιγράφει τις περιπέτειες των μυθικών Ελλήνων ηρώων στον πόλεμο της Τροίας, που υπολογίστηκε οτι έγινε τον 13ο αιώνα π.χ. Πολλοί πίστευαν ότι η ύπαρξη της πόλης της Τροίας ήταν ένας μύθος ώσπου ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλίμαν το 1868. Ο μύθος της Ιλιάδας είναι πολύπλοκος όπως άλλωστε και οι περισσότεροι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων. Ο Δίας βλέποντας οτι ο πληθυσμός των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλος αποφασίζει να διεξαχθεί ο Τρωικός πόλεμος για να αραιώσει τον πληθυσμό: Υποχρεώνει τη Νηρήιδα να παντρευτεί έναν θνητό, τον Πηλέα. Στο γάμο ήταν καλεσμένοι όλοι οι θεοί εκτός από την Εριδα. Η Εριδας για να εκδικηθεί τον Δια, αφήνει στον γάμο ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή ¨Στην ομορφότερη Θεά". Η Αθηνά, η Ήρα και η Αφροδίτη ερίζουν για το μήλο. Για να λυθεί η διαφωνία τους ζητάνε από τον Πάρη, το γιο του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας να δώσει το μήλο στην ομορφότερη θεά. Εκείνος το δίνει στην Αφροδίτη και εκείνη του υπόσχεται να παντρευτεί ο Πάρις της ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο, η οποία ήταν, κατά γενική ομολογία, η Ελένη του Μενέλαου. Οι Ελληνες, πράγματι, μετά από την απαγωγή της Ελένης, αποφασίζουν να υποστηρίζουν το Μενέλαο στην εκστρατεία που ξεκινάει κατά της Τροίας. Ο Αγαμέμνων, βασιλιάς των Μυκήνων, ορίζεται αρχιστράτηγος. Συγκεντρώνονται στην Αυλίδα και κατευθύνονται κατά της Τροίας. Κατά λάθος, αποβιβάζονται σε μια πόλη νοτιότερα της Τροία, την Τευθρανία, και την καταστρέφουν. Μόλις ανακαλύπτουν το λάθος τους, αποβιβάζονται στην Τροία. Ο πρώτος Ελλήνας που αποβιβάζεται από τα πλοία, ο Πρωτεσίλαος, σκοτώνεται από τον Εκτορα, τον ηγέτη των Τρώων. Παρά την απώλεια, οι Ελληνες καταφέρνουν να στρατοπεδεύσουν στην παραλία, όπου και θα παραμείνουν για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η ιστορία μέρους του 10ου χρόνου περιγράφεται από την Ιλιάδα του Ομήρου

Ο Αχιλλέας, ο πιο γενναίος στρατηγός των Ελλήνων, αισθάνεται προσβεβλημένος από την ενέργεια του Αγαμέμνονα να του απαγάγει μια από τις σκλάβες του Αχιλλέα. Αποφασίζει τότε να αποσυρθεί αυτός και οι Μυρμιδόνες του από την πολιορκία, πράγμα που αποδυναμώνει τον ελληνικό στρατό. Μετά από μερικές επιτυχίες των Τρώων, ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα, ο Πατροκλος, ζητά από τον φίλο του να του επιτρέψει να ξανά-λάβει μέρος στον πόλεμο μαζί με τους Μυρμιδόνες. Ο Αχιλλέας συμφωνεί και μάλιστα του δανείζει την πανοπλία του που την έχει φτιάξει ο Ηφαιστος. Έτσι, ο Πάτροκλος μπαίνει στην μάχη και οι Τρώες νομίζοντας οτι είναι ο Αχιλλέας που εισήλθε στην μάχη υποχωρούν πίσω από τα τείχη της Τροίας. Ο Εκτορας αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον Πατροκλο, νομίζοντας και αυτός πως είναι ο Αχιλλέας. Κατα τη διάρκεια της μάχης ο Εκτορας σπάει το κράνος του Πάτροκλο, αποκαλύπτωντας έτσι την ταυτότητά του. Σκοτώνει τότε τον Πάτροκλο και παίρνει την πανοπλία του Αχιλλέα, μια προσβλητική πράξη για τον νεκρό. Όταν ο Αχιλλέας μαθαίνει τον θάνατο του φίλου του, αποφασίζει να εκδικηθεί. Παρακαλάει την μητέρα του την Θέτιδα να ζητήσει από τον Ήφαιστο να του κατασκευάσει μια νέα πανοπλία. Ταυτόχρονα, συμφιλιώνεται με τον Αγαμέμνονα. Την επόμενη μέρα, εισέρχεται στη μάχη και καταδιώκει πολλούς Τρώες. Μονομαχεί τότε με τον Έκτορα και καταφέρνει να τον σκοτώσει. Στη συνέχεια σέρνει το νεκρό σώμα του αντιπάλου πίσω πίσω από το άρμα του.

Η Ιλιάδα ολοκληρώνεται με την κηδεία του Πάτροκλου και την επίσκεψη του Πρίαμου στη σκηνή του Αχιλλέα με σκοπό να τον παρακαλέσει για να του δώσει το νεκρό σώμα του Εκτορα. Ο μύθος τελειώνει με τον θάνατο του Αχιλλέα από τον Πάρη και την κατασκευή από τους Ελληνες του Δούρειου Ίππου, ο οποίος βοήθησε τους Ελληνες να καταλάβουν την Τροία. Ο Δούρειος Ιππος ήταν ένα τεράστιο ξύλινο άλογο μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένοι Ελληνες στρατιώτες. Ταυτοχρονα οι Ελληνες έδωσαν στους Τρώες την εντύπωση οτι υποχώρησαν. Όταν οι Τρώες έφεραν το άλογο μέσα στην πόλη, οι Ελληνες στρατιώτες που είχαν κρυφτεί μέσα στον Δούρειο Ίππο άνοιξαν τις πύλες της Τροίας και ταυτόχρονα ο Ελληνικός στρατός, που στο μεταξύ είχε επιστρέψει από τη Τένεδο όπου και κρυβόταν, εισήλθε στην πόλη και τη λεηλάτησε. Το δεύτερο Ομηρικό έπος, η Οδύσσεια περιγράφει τις περιπέτειες του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθακης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής τους στην πατρίδα του. (Σχολικό βοήθημα Ομήρου Ιλιάδα Βολανάκη Β Γυμνασίου)

Αν σας άρεσε...

Αφήστε το σχόλιό σας από το Facebook!

Αγαπητοί φίλοι καλώς ήρθατε στο ψηφιακό σχολείο taexeiola

Στο blog αυτό θα προσπαθούμε συνεχώς να συλλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολικά βοηθήματα, λυσάρια, βιβλία, σημειώσεις κτλ. για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλους εσάς που έχετε ανάγκη από βοηθητικά βιβλία και online video καθώς και τα σχολικά βιβλία δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Βοηθήματα και βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή σωστά αρχειοθετημένα ώστε να μπορείτε με ένα κλικ να βρείτε αυτό που ζητάτε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο δωρεάν ηλεκτρονικό - ψηφιακό σχολείο για όσους το χρειάζονται. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους προσφέρουν ελεύθερα τα βοηθήματα και τα βιβλία τους βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη. Όσοι εκπαιδευτικοί, φροντιστήρια ή εκδόσεις επιθυμούν να συμβάλουν στην προσφορά Ψηφιακών βοηθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού και ταυτόχρονα να αναδείξουν το έργο τους, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Να διευκρινίσουμε πως όλα τα βιβλία και βοηθήματα έχουν βοηθητικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι η βοήθεια του μαθητή και του εκπαιδευτικού και όχι η τυφλή αποδοχή των όσων αναφέρονται σε αυτά!
Επικοινωνήστε μαζί μας στο taexeiola@gmail.com. Επισκεφθείτε τις σελίδες μας στο facebook, στο twitter και στο Google+